Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Bilim Kurulu toplantısının ardından açıklamalarda bulundu. TÜİK ile birlikte yapılan saha araştırmasının bittiğini söyleyen Koca, “Pozitiflik oranının yüzde 0.26, yani on bin kişide 26 kişi pozitif olarak aramızda dolaşıyor demektir” dedi. Test kitlerinin doğru sonuç verme oranının yüzde 40 olduğunun ileri sürülmesine ilişkin Koca, “Bu oran, gerçeğin yarısını bile ifade etmekten çok uzaktır. Doğru sonuç verme oranı yüzde 90’ın üzerindedir” diye konuştu.
Okulların açılmasına ilişkin Koca, şu ifadeleri kullandı: “Bu eğitim uzaktan mı, hibrit eğitim tarzında mı, karma mı olacağı konusu Milli Eğitim Bakanlığımız ve Bilim Kurulu irtibat halinde. Gerektiğinde iller bazında o illere özel farklı yaklaşımlar da devreye girebilir. Burada önemli olan eğitimin 31
Ağustos’ta başlayacak olması. Ama bunun ne şekilde olacağı 1-2 hafta içinde açıklaması daha net yapılmış olur.”
KURBAN KESİMİ
Koca kurban bayramına ilişkin şu maddeleri sıraladı:
■Hayvan satış alanlarında olabildiğince kısa kalınmalıdır.
■ Müşteri satıcı arasında el sıkışma usulü pazarlık yapılmamalıdır.
■ 65 yaş üstü ve kronik hastalar hayvan
satış ve kesim alanlarında bulunmamalıdır.
■ Kurbanlar belirlenen yerlerde kesilmelidir.
■ Kesim tercihen işin ehli tarafından en az katılımla yapılmalıdır.
■ Maske mesafe el temizliğine dikkat edilmelidir.
CUMA VE BAYRAM NAMAZI
65 yaş üstü büyükler ve kronik hastaların bayram ve cuma namazına gitmemesi
önerisinde bulunan Koca, mezar ziyaretlerinin de ertelenmesi gerektiğini söyledi.
Koca, cuma ve bayram namazlarında ise
uyulması gereken tedbirler şöyle:
■ Abdeste cami şadırvanında alınmamalı, evde alınmalıdır. Aksi halde sosyal
mesafe ve maske kuralına uymak imkansız hale gelebilir.
■ Maske ve sosyal mesafe kritik kuraldır. saflarda yan yana gelen iki kişi aralarına boşluk bırakmalıdır. Cami içinden
çok mümkün olduğunca açık hava kullanılmalıdır.
■ Vaaz ve namaz süreleri Diyanet İşleri Başkanlığı’nın belirttiği üzere kısa tutulmalıdır.
■ Namaz sonunda cemaat en arka saftan başlayarak düzenli şekilde dağılmalıdır.
İKİNCİ DALGA
Dünyanın beklediği ikinci dalga dönemine daha iyi geçiş yapmamız, bugünleri iyi değerlendirmemiz gerekiyor. Risk devam ediyor. İkinci dalga beklentisinin dünya genelinde olduğunu biliyoruz. Bazı ülkelerde vaka sayıları giderek artıyor. Biz bu dönemi çok temkinli geçirmeliyiz. Şu dönemde 1. dalganın etkisinin hâlâ devam ettiğini, bazı illerimizde, İstanbul-İzmir gibi, pikini tamamladığını, Orta Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu gibi illkerimizde yer yer yeni başladığını, giderek arttığını görüyoruz. O nedenle o illerimizde de Valilerimizin başkanlığında olan il hıfzıssıhha kurullarımız, gerektiğinde radikal önlemler alma konusunda zaten yetkili.
AŞI 2021 İLK ÇEYREKTE
“(Aşı konusu) Zannediyorum önümüzdeki 4-5-6 ay, Ocak, Şubat, Mart gibi, yılın ilk çeyreğinde, aşının geliştirilmesi mümkün olabilir gibi görünüyor. Son birkaç hafta epey mesafe kateden ülkeler oldu. İngiltere bunlara örnek gösterilebilir, ABD de Çin de… 1-2 ay sonra olacak beklentisi içinde olmamalıyız. Önümüzdeki 4-6 ay içinde bir gelişme olabilir. Ülkemizde de 6 çalışma devam ediyor. Daha klinik, insan çalışmaları safhasına gelinmedi. O da Eylül-Ekim gibi bazı üniversite ve merkezlerimiz olacak. Çin ve Rusya ile de aşı konusunda ayrıca irtibat halindeyiz.”